Communicatie is geen kwestie meer van zenden en ontvangen. Met alle social media posts, blogs en appjes is iedereen tegenwoordig schrijver. Maar hoe zorg je er nu voor dat je een goede tekst schrijft? En wat is een goede tekst eigenlijk? Volg deze gouden tips en jij kunt ook in begrijpelijk Nederlands een tekst schrijven die indruk maakt.
Van spellingscontrole naar taalcursus
Microsoft Word is een prachtig programma. Iedereen maakt er dan ook volop gebruik van. Zeker omdat deze handige tool beschikt over een spellingscontrole. Toch kan Word niet al je spelling en grammatica fouten uit de tekst hengelen. Een taalcursus is dan een betere optie. Zo weet je zeker dat je teksten professioneel overkomen bij de lezers.
Van vakjargon naar boerenkooltaal
Misschien ben je als specialist in jouw vakgebied geneigd om te strooien met vakgerelateerde termen. Onthoud wel dat je lezers Dummies zijn in jouw vakgebied. Het is dus belangrijk om het vakjargon links te laten liggen en zoveel mogelijk alledaagse woorden te gebruiken. Dan blijft de boodschap een stuk beter hangen.
Van massa naar doelgroep
Het is heel begrijpelijk dat je met jouw verhaal zoveel mogelijk mensen wilt bereiken. Toch is het beter om een gerichte tekst te schrijven aan een specifieke doelgroep. Zo heeft je tekst meer impact en is de boodschap echt toegespitst op een specifiek aantal lezers.
Van lange naar korte zinnen
Lezers zijn lui. Ze willen in een zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk informatie tot zich nemen. Het beste is dan om je zinnen kort te houden (en alinea’s te gebruiken). Moet elke zin dan bestaan uit drie woorden? Nee, dat niet, want dat bekt niet heel lekker en leest ook niet echt natuurlijk. Een zin van rond de vijftien woorden is prima, overzichtelijk en begrijpelijk.
Als je gebruik maakt van deze tips, kun je een nette tekst maken die voor iedereen begrijpelijk is. Ben je dan gelijk een top tekstschrijver? Nee, dat niet, maar je hebt wel je belangrijkste babystapjes in de wereld van de taal gezet.