Tweets zouden moeten worden beschouwd als gemaakt “in het moment” en zouden daarna moeten worden beschouwd als zijnde een onderdeel van de publicatiegeschiedenis van de betreffende Twitter gebruiker. Gek genoeg hebben mensen ook de neiging om zo te denken over online video’s: videomakers publiceren de video’s en kijken er vervolgens nooit meer naar. Waar komt de gedachte vandaan dat dit de juiste instelling is waarmee je videomarketing zou moeten uitvoeren?
Videomarketing is NIET voor iedereen weggelegd. Laten we dat gelijk maar uitspreken. Als jij je er gewoon keer op keer niet prettig bij voelt, dwing jezelf er dan niet aan mee te doen. Schaam je daar niet voor. Er zijn andere kanalen die je voor marketing kunt gebruiken. Als je ondanks dat nog steeds staat op het maken van video content, plaats dan iemand anders in je video’s of gebruik een animatie / avatar.
Oude video’s op YouTube kunnen jaren later nog steeds als ‘recommended’ video’s bij mensen verschijnen. Waarom vinden wij dan dat we video’s moeten publiceren, om er vervolgens nooit meer naar te kijken? Dit heeft te maken met het proces van het creëren van een consistente output van video-inhoud. Bij iedere vorm van werk waarbij je dingen maakt, ben JIJ je ergste criticus.
Dat is een probleem dat veel mensen maar al te goed kennen: jij bent te duur om je eigen creatieve werk te beoordelen. Je doet er te lang over. Je bent te emotioneel betrokken. En hoewel jij je eigen werk beoordeelt, ben jij nog altijd slechts de mening van 1 persoon.
Tip: je hoeft niet perfect te zijn, als je authentiek kunt zijn. Kijk eens naar de grootste YouTube-kanalen in een bepaalde niche. Neem bijvoorbeeld de ‘professionele vishouderij’. Zien deze aquariumvideo’s eruit als overgeproduceerde video’s? Kijkers voelen zich juist verbonden door authenticiteit.
Besteed het werk uit aan een betaalbare video editor
Als je geen uren, geld, energie of interesse hebt om te leren videobewerken: huur dan een videoredactie service in als een flexibel aanspreekbare resource. Deze dienst wordt gedeeld, (je zou niet moeten hoeven betalen voor lege uren), het werk kost professionals doorgaans niet veel tijd en hierdoor zijn deze services relatief goedkoop te vinden. De vele uren die je bespaart door het uit te besteden, kan je gemakkelijk gebruiken om te investeren in factureerbare uren waarmee je de kosten eenvoudig kan dekken.
Met een kleine investering zal de videokwaliteit drastisch verbeteren en zullen de video’s meer betrokkenheid opleveren. Omdat je mensen inhuurt die dit doen voor de kost. Wil je met scripts werken? Overweeg dan ook om een freelance schrijver in te huren. Het schrijven van scripts kost al gauw 2 tot 10 uur per 20 minuten aan video. Afhankelijk van de eisen en de niche: hoe helder, compleet en foutloos gestructureerd moet de video content zijn?
Je hoeft niet ALLES uit te besteden. Je kunt kiezen: thumbnail images die voor de clicks moeten zorgen, (intro) animaties, scriptschrijven, enzovoorts. Om de kosten laag te houden en misschien het werk dat jij graag leert / doet, bij jezelf te houden. Als je echter een freelancer bent, wil je dan echt de helft van je week besteden aan het maken van niet-factureerbare uren..?
Consistent, frequent en intelligent video content maken
Zelfs als geld geen probleem is, zelfs als je alle dingen zelf kunt doen: bedenk dan wat je doel is. Je wilt waarschijnlijk veel video’s publiceren op een frequente basis. Door outsourcing heb je meer tijd om te investeren in het creëren van nog meer videocontent. En daarom heb je genoeg materiaal om altijd consistent, op vaste momenten te publiceren.
Je loopt nooit het risico te laat te komen met je video. Je kijkers zullen niet om je heen kunnen. Je kan vrije tijd inplannen wanneer jij dat wilt. Je krijgt betere resultaten met je video’s. Dat alles voor een investering die je gemakkelijk kunt terugverdienen in een paar uur werk. Dat lijkt mij een slimme investering!
Dit is een van de redenen waarom mensen denken dat video’s moeten worden gezien als ‘in het moment’ gemaakt. Je wilt snel door naar de volgende video en niet blijven hangen. Blijf de kijkers en de algorithms voeren. Een andere reden waarom mensen denken dat we moeten filmen en vergeten, is de lelijke waarheid over het maken van een videoserie …
Je zult eraan moeten wennen dat je een camera VOL IN JE GEZICHT hebt staan. Het voelt 100% anders dan presenteren in een zaal vol mensen. Dat heb je misschien al eens ervaren tijdens een Zoom-meeting.
Je kunt een paar uur training volgen om je presentatievaardigheden te verbeteren en je zenuwen te verminderen, dat werkt.
Een beetje…
Schaam je niet voor de dingen die je probeert
Zie het onder ogen: je zult erin moeten groeien. Je zult veel vervelende feedback krijgen. Mensen kunnen gemene video’s over jou maken! Zorg ervoor dat je daar mentaal klaar voor bent.
Zoals ik het zie, is het alsof je een piloot bent. Het draait allemaal om de vlieguren. Stop er gewoon steeds meer uren in. En je zult er uiteindelijk goed in worden.
Het is iets waar je jezelf doorheen moet willen slepen. Je moet een beetje een masochist zijn. Het is gewoon niet te vermijden. Sta gewoon niet toe dat vervelende mensen je triggeren en je reputatie verpesten, voordat je zelfs maar bent begonnen met het echt laten groeien van je videokanaal. Negeer ze.
Populaire videomakers die hier al jaren mee bezig zijn, maken vaak commentaarvideo’s op hun eigen eerste werk. Om er samen met hun kijkers om te lachen en om trots te zijn op hoe ver ze zijn gekomen.
Negeer vervelende opmerkingen. Vind mensen die je steunen. Haal je energie uit hen. Vraag hen om je te ondersteunen bij je livestreams. Livestreams zijn DE manier om nuttige feedback te krijgen over hoe je jezelf presenteert voor de camera. Ze werken als een cheatcode voor influencers!
Mijn beste advies aan IEDEREEN zou zijn om te investeren in het bouwen van je eigen online asset waarin je video’s kunnen worden opgeslagen. Helemaal in eigen bezit. Ja, dat is duur. Echter, als je inkomen, en wellicht dat van je werknemers, afhankelijk is van (de advertenties op) je video’s, dan wil je die NIET verliezen aan een botscript of een spontane verandering aan het platform.
Jij bent niet de eigenaar van je YouTube kanaal
Jij bent NIET de eigenaar van de kanalen op social media. Je hebt in de praktijk totaal geen rechten, zelfs niet als videomaker die door YouTube wordt betaald. Hoewel er in bepaalde landen veranderingen gaande zijn, in de vorm van door vakbonden en politici gesteunde regels die ‘crowd creators’ meer rechten zouden moeten geven, weet je niet of Google je wel of niet op hun platform zal houden.
Als je een SEO bent, weet je als geen ander dat het niet altijd uitmaakt of je een goed of een slecht persoon bent. De megacorporaties, wetgevers en machines malen er niet om. Je loopt ALTIJD het risico je aanwezigheid op welk online kanaal dan ook te verliezen. Of dat je videokanaal wordt gedemonetiseerd.
Ik bedoel, ach: zelfs als je voor Google werkt, weet je niet zeker of je baan er de volgende dag nog zal zijn. Vraag dat maar aan de vele mensen die aan de ontwikkeling van Google Stadia-games werkten. Die werden van het ene op het andere moment de laan uitgestuurd. Waarom denk je dat een megacorp als Google wel met JOUW gevoelens rekening zal houden?
Het kan een platformverandering zijn, gewoon omdat! Het kan een wet zijn, een nieuwe TOS, vuile spelletjes van concurrenten of mensen die jou om de een of andere manier niet mogen, een actie van een naar algo … Mensen lopen geen lege bars binnen. Daarom wil jij er zeker van zijn dat je oude video’s en dus je merk waarmee ze worden geassocieerd altijd gewoon nog ergens staan. Zij vormen de basis van je “videomaker identiteit”.
Als jij je plotseling moet aanpassen als online videomaker en jij je fans moet redigeren naar een ander platform, omdat jij om de een of andere reden je YouTube-kanaal verliest, dan ben je blij dat jij ze ook hebt laten publiceren op een website die ECHT valt onder jouw eigendom.
Dit is een serieus en onderbelicht onderwerp
Ik ontdekte dat sommige ‘influencers’ in educatieve sectoren wel 11 (!) uur aan het schrijven van 1 videoscript besteden voor het maken van een enkele video van 20 minuten. En dat minimaal 1 keer in de week! Dit terwijl YouTube deze content makers en hun bedrijven geen enkele bescherming biedt.
De regels blijven echter veranderen en de duurzaamheid van content bedrijven loopt daarmee gevaar. Niet alleen de solo-inkomsten van de makers, maar ook de duurzaamheid van de banen van hun personeel. Om duurzaam video content te blijven produceren voor video content marketing, waar je ook daadwerkelijk resultaat uit haalt, moet je de logistiek van videoproductie serieus en intelligent gaan plannen. Zoals altijd in online marketing gaat ook hier strategie boven tactiek.