Kristina Azarenko

Nationaliteit: Canadees
Nu: Helpt bedrijven om het verkeer en de sales te krijgen die ze verdienen met behulp van zoekmachineoptimalisatie bij MarketingSyrup

Eerder: Het is te lang geleden! Ik werkte bij een incassobureau. Ik belde de klanten van mijn werkgever om ze eraan te herinneren dat ze moesten betalen. Niet echt spannend, weet je. Op dat moment had ik geen idee wat een website was en als ik toen ‘canoniek’ hoorde, zou ik het een rare naam voor een persoon hebben gevonden. Maar op een dag dat ik mijn baan vooral zat was, kwam ik per ongeluk een SEO-cursus tegen. Ik heb me aangemeld zonder te weten wat ik aan het doen was. Dat is hoe alles begon. 3 maanden later werkte ik als junior SEO bij een Brits bedrijf. Een paar maanden later was ik daar teamleider. Ik was echt gepassioneerd door SEO en heb alle vrije tijd besteed aan het leren / lezen ervan. Ik begon ook een blog om mijn bevindingen te delen, het was geweldig!

Hoeveel PR zit er tegenwoordig in SEO werk?
Ik denk veel. PR gaat over relaties met mensen, SEO vereist dit in veel gevallen ook.

Hoe ga je om met een klant die een heel slecht idee heeft?
Ik probeer te begrijpen waarom ze dit willen doen, vind de ‘kloof’ in hun kennis die tot dat slechte idee leidt en geef ze onderwijs. Als niets werkt, zal ik niet iets implementeren of aanbevelen waarvan ik zeker weet dat het problemen zal veroorzaken (zoals het overslaan van redirects bij een websitemigratie).

Een lead uit de tabaksindustrie valt in je schoot. Hoe breng je dit ter sprake bij je team?
Oké, ik zit niet in een team, maar ik doe net alsof. Ik heb het gevoel dat als de kernwaarden van het bedrijf ermee in orde zijn, dat dat dan prima is. In een team zou ik vragen wie er open zou staan om met zo’n klant samen te werken. Ik weet zeker dat iedereen zijn eigen perspectieven heeft en er zijn mensen die graag bij een tabaksfabrikant werken. Als individu zou ik het niet doen, want het is niet iets dat ik steun. Maar het mooie van de wereld is dat we allemaal verschillend zijn.

Heb je een specifiek project waar je trots op bent?
Ja! Het is verbonden met e-commerce en websitemigratie. 🙂

Wat helpt je het hoofd te bieden aan stressvolle tijden, zoals de coronacrisis?
Ik probeer een hobby te hebben die me weghoudt van het computerscherm. Ik hou van breien en ik ben de laatste tijd begonnen met het samenstellen van doe-het-zelf poppenhuizen. 😃 Helpt bij het concentreren en maakt de geest vrij.

Hoe ga jij om met de thuiswerksituatie?
Het is echt goed voor me, ik breng meer tijd door met de mensen van wie ik hou. Ik merk zelfs dat ik productiever ben als mijn man ook thuis werkt. Als ik kinderen had, zou mijn antwoord echter anders zijn.

Hoeveel PR zit er tegenwoordig in SEO werk?
Shout out naar de hele SEO-gemeenschap, vooral op Twitter! Ik voel me meer verbonden dan ooit.