Dan Taylor

Nationaliteit: Engels
Nu: SEO en marketing in het algemeen op Dan Taylor
Eerder: geboren en getogen in een van de beroemdste steden van het VK, Grimsby. Werkte als visboer. Begon in de fabrieken op de dokken van Grimsby en klokt op zaterdag en zondag om 2 uur ’s ochtends de verwerking van zalm, kabeljauw en schelvis op de fileermachines, alvorens over te gaan op het handmatig fileren van platvis. Verplaatst naar de marktkramen, verhuisde vervolgens naar de universiteit en kreeg een baan bij een visbalie in de supermarkt met vreemde weekenddiensten op een lokale markt.

Werk je vaak samen met marketeers op andere gebieden?
Ja, en ik denk dat het belangrijk is om – niet alleen vanuit een gegevensperspectief en het cliché-antwoord – veranderingen en obstakels op andere gebieden te begrijpen. Hoe ze omgaan met mensen, gegevens en processen kunnen geweldige inzichten opleveren die kunnen worden “gestolen” en worden aangepast.

Moet SEO een managementfunctie zijn?
Ja en nee. Naar mijn mening, om SEO effectief te maken binnen grote organisaties, hebben degenen die de verandering aansturen een plaats aan de tafel nodig. Zoveel van andere kanalen, PR, bedrijfsactiviteiten kunnen de moderne ‘SEO-mix’ beïnvloeden, dus de houding om het als een apart kanaal in een silo te behandelen, zoals direct mail in de jaren 90, is archaïsch. Het uitnodigen van een externe aan tafel kan echter ontmoedigend zijn. En ik begrijp wel waarom het niet zo vaak gebeurt als het zou moeten – maar zelfs bij een goede externe leverancier, help het veel om iemand intern hebben om het werk te verdedigen, vertalen, communiceren en een actieve advocaat te zijn.

Wat is een persoonlijke carrière-uitdaging die je hebt moeten overwinnen?
Het is iets waar ik nog steeds aan werk: mijn ‘delivery’. Voordat ik met marketing begon en in een aantal vroege marketingrollen, had ik niet de beste managers. Hierdoor nam ik slechte gewoonten op en nu ben ik hard bezig om ze af te leren.

Heb je gewerkt met mensen die normaal gesproken moeite hebben om aangenomen te worden en een baan te behouden?
Ik werkte met een aantal mensen die in deze beschrijving zouden passen tijdens mijn tijd in de dokken en fabrieken, maar niet zozeer sinds ik marketing en SEO begon. Aan het werk op de dokken was er de mix studenten, zoals ik, evenals veel uitzendkrachten die naar behoefte tussen banen en fabrieken verhuisden.

Sinds ik in marketing en SEO werk is mijn ervaring met veel mensen teleurstellend geweest. Ik heb met een aantal mensen in bedrijven gewerkt die me tot op de dag van vandaag verbijsteren hoe ze hun baan hebben behouden, evenals mensen die hun rol hebben verworven door middel van vriendschappen en relaties, in plaats van bekwaamheid – maar nepotisme is niets nieuws en zal er waarschijnlijk altijd zijn (helaas).

Wie is je favoriete niet-fictieve superheld?
Mijn opa. Hij stierf in 2010, maar ik bracht veel tijd door na school en tijdens schoolvakanties bij hem thuis met mijn Nana. En hij leerde me veel dingen te doen: van verzorging tot een volkstuintje, schilderen en klussen, en zelfs scheren (niet dat ik dat te vaak doe). Hij heeft veel waarden en ethiek aan mij doorgegeven en ik waardeer die en de ervaringen enorm.

Werk je vaak op uw telefoon, terwijl je laptop daar gewoon ligt?
Ik controleer soms e-mails en projectbeheertools, zelfs met de laptop open en heb er rechtstreeks toegang toe.