Volg deze 5 stappen en je zal binnen 6 tot 8 weken een groot verschil gaan merken in de vindbaarheid van je webshop en je webshop producten.
1. Kies je zoektermen
Als eerste stap is het belangrijk goede zoektermen te kiezen (dit geldt voor elk product, elke categorie, elke webpagina). De meest populaire zoektermen zijn niet altijd de beste zoektermen. Ga liever uit van context. Zorg voor een brede context door variatie aan de brengen in de zoektermen die je kiest.
Het liefst kies je als zoekterm een combinatie van meerdere woorden. Deze zoekwoordencombinatie kan vervolgens gebruikt worden in de paginatitel, de productomschrijving en de tekst voor de weergave in het zoekresultaat (de ‘meta data’ van de productpagina).
Maak een onderscheid tussen ‘non-branded keywords’ en ‘branded keywords’: zoektermen met en zonder merknaam. Kijk ook naar ‘local’ zoektermen, op basis van plaats of regio, en ‘proof words’: zoekwoorden die op zichzelf niet direct relevant zijn aan het product, maar die daar wel iets over vertellen. Denk bijvoorbeeld aan een kleur.
2. Productnaam en productomschrijving
Zorg ervoor dat in zowel de productnaam als productomschrijving een relevante zoekterm wordt genoemd. In de productnaam hoeft dit natuurlijk altijd maar één keer. Maar in de productomschrijving is het juist beter als de zoekterm meerdere keren terug komt (voeg dus gerust nog een Kop 2 en Kop 3 tekst toe wanneer dit mogelijk is). Overdrijf het niet. De tekst moet wel natuurlijk lezen, want het doel is tenslotte om het product daadwerkelijk te verkopen.
3. URL aliases van de productpagina’s aanpassen
Meestal vind je ergens waar je in het cms een productpagina bewerkt, de algemene instellingen voor de betreffende productpagina. Daar vind je een invulveld voor de zogenaamde ‘URL alias’.
Vaak staan hier alleen wat nummers in de URL (achter je domeinnaam). Dat staat niet mooi en het adres zegt op die manier niets over het product waar de URL aan is gekoppeld, niets over de productpagina. Daarom is het heel belangrijk om bij elk product een (unieke) URL alias in te vullen.
Zet altijd eerst webshop/ en dan de naam van de categorie (en mogelijke subcategorie(ën)) en pas na het laatste slash-teken de naam van het product.
4. Schrijf de meta data van de productpagina’s
Wanneer je productpagina’s aan het bewerken bent staat er vaak ergens op het scherm een instelling voor de ‘meta data’. Soms staat deze verbergen in een sub-menu voor SEO instellingen.
Wanneer je de meta data instelling aanpast, kan je een titel en een omschrijving van de productpagina toevoegen. Soms is het mogelijk om hier ook keywords in te voeren, maar dat heeft geen enkel nut wat vindbaarheid betreft. Controleer even of het betreffende zoekwoordveld niet hoort tot de basisfunctionaliteit van het webshopsysteem. Zo niet, dan mag je dit tekstveld negeren.
De omschrijving die je over je productpagina schrijft is het eerste dat jouw (potentiële) klanten over je product (en dus ook je webshop) zullen lezen wanneer zij de productpagina vinden via Google. Zorg voor een heldere, maar verleidelijke omschrijving. Een goede aanbieding werkt vaak goed als je snel bezoekers wilt aantrekken.
Bij de meta data is het belangrijk om een uitnodigende SEO omschrijving te schrijven (het moet namelijk klanten vanaf de Google Search pagina naar jouw website lokken). Een handige manier om een uitnodigende omschrijving te schrijven is door de eerste zin vragend te maken. Dit is ook een fijne manier om gelijk het zoekwoord (opvallend) aan het begin van de eerste zin te krijgen.
Beperk de lengte van de meta data titel tot maximaal 65 tekens. De maximum lengte die je voor de omschrijving kunt gebruiken is 150 tekens. Daar zit iets speling in, maar je wilt voorkomen dat de tekst op de zoekpagina straks door Google wordt afgebroken.
5. Opslaan en checken
Deze laatste stap lijkt heel vanzelfsprekend, maar is daarom ook des te belangrijker. Vergeet nooit elke stap op te slaan en check (ook aan de voorkant van je website) of alles precies staat zoals je het hebt ingevoerd.
Wanneer je de veranderingen in Google ziet staan, dat is niet concreet te zeggen. Het kan 6 tot 8 weken duren, of je kunt het dezelfde dag al zien. Het is maar net wanneer Google besluit jouw pagina’s te bekijken.
We zouden adviseren om vooral te zorgen voor zoveel mogelijk activiteit rondom jouw productpagina’s: zorg dat mensen er iets mee doen. Adverteer ermee, zorg dat ze gedeeld worden op social media en zorg voor waardevolle links naar jouw producten waar je mensen mee helpt. Zorg dat Google jouw webshop belangrijker gaat vinden. Voor meer tips neem je contact op met jouw specialistische webdesigner.