Kleurgebruik bij Webdesign

Door kleur te gebruiken, wek je emoties op. Dat weten schilders, tekenaars én webdesigners. Want ook op het web kun je mensen of potentiële klanten beïnvloeden door het gebruik van kleur. Maar waar staan die kleuren eigenlijk voor? En welke boodschap breng je met kleur over?

Rood is de kleur van liefde en haat
De duivel wordt geassocieerd met de kleur rood, net als bloed en vuur. Maar rood is ook de kleur van liefde en hartstocht. Het kan je hartslag versnellen en je bloeddruk verhogen. Vandaar dus dat zoveel datingsites ook gebruik maken van de kleur rood.

Geel is de kleur van positiviteit
De kleur geel staat voor leven, licht, zon en lente. Vandaar dus dat Pasen ook wordt geassocieerd met de kleur geel. Andere betekenissen die aan deze kleur toegekend worden zijn: creativiteit, fantasie en wijsheid. Deze eigenschappen hebben één ding gemeen: positiviteit.

Groen is de kleur van rust
Grote kans dat je bij de kleur groen denkt aan veiligheid. In het verkeer wordt deze kleur ook veel gebruikt. Denk maar aan de verkeerslichten of aan het bord van de nooduitgang. Maar groen staat ook voor de natuur, rust en kalmte. Vandaar dus dat massagepraktijken, Wellness centra en tuincentra veel gebruik maken van deze kleur.

Blauw is de kleur van kalmte
Net als groen, wordt blauw ook geassocieerd met kalmte en de natuur. Kijk maar naar boven en met een beetje mazzel zie je een strak blauwe lucht. En de lucht wordt weer geassocieerd met bovenaardse krachten. Daarom maken veel paragnosten en natuurgeneeskundigen op hun website gebruik van de kleur blauw.

Wit is de kleur van reinheid
Koks, doctoren en laboranten dragen altijd de kleur wit. Daarom wordt wit ook wel geassocieerd met hygiëne. Maar het is ook de kleur van reinheid, liefde en tederheid. Vandaar dat zoveel vrouwen trouwen in een witte bruidsjurk.

Zwart is de kleur van duisternis
Eigenlijk is zwart helemaal geen kleur. Maar wat dan wel? Daar zijn we nog niet helemaal over uit. Waar we wel over uit zijn, is dat zwart wordt geassocieerd met duisternis en rouw. Uitvaartondernemingen maken dan ook vaak gebruik van deze ‘kleur’.

Associaties met kleuren in webdesigns zijn cultuurgebonden

Internationaal handel drijven is goedkoper geworden. Nederlandse bedrijven wagen daardoor steeds vaker de stap over de grens. Als een merk in een internationale markt moet worden gezet, dan moet je als Webdesigner op de hoogte zijn van de cultuurverschillen waar je mee te maken krijgt. Niet alleen in taalgebruik, maar ook in het gebruik van kleur.

Symboliek in kleurgebruik internationale websites en campagnes

Neem bijvoorbeeld China: een land waar kleur een enorme symboliek vertegenwoordigt. Als je China denkt, dan denk je aan de kleur rood. Want alles wat met China te maken heeft is rood, nietwaar? Maar rood werd na de Chinese revolutie, ook de kleur van Mao. En van Nieuwjaar. Voor iemand in China kan het tonen van een landingspagina in het rood, hetzelfde effect hebben als het tonen van kerstversiering in de zomer. Verwarrend!

De uitstraling van een website: goedkoop of juist luxe?

Kies voor kleurcombinaties die passen bij de boodschap van het merk. Een combinatie van felle, contrasterende basiskleuren zorgt voor een goedkope uitstraling. Kijk maar eens naar de huisstijlen van winkelketens die vooral willen uitstralen dat zij de goedkoopste producten verkopen. Vaak kiezen deze merken bewust voor een kleurencombinatie die het “de goedkoopste zijn” benadrukken.