Als we ons beperken tot de PR-ruimtes van de Big Tech platformen, gooien we marketing terug naar de donkere middeleeuwen. Adverteerders zouden we degraderen tot gokkers, met Google, Facebook en Amazon als casino’s.
‘Guidelines’ en rapporten van Google, Facebook en Amazon, worden gezien als betrouwbaar, want protocollen en studies zijn gebaseerd op betrouwbare gegevens. Maar wie levert de gegevens? Google, Facebook en Amazon zelf.
Het uitvoeren en publiceren van daadwerkelijk betrouwbare resultatenstudies is omvangrijk, risicovol en niet goedkoop. Commerciële partijen willen dat alleen doen, als er voor hun een ‘return on investment’ is.
Zonder een volledig inzicht in de manieren waarop de door de industrie-gesponsorde publicaties, adviezen en resultaten verkeerd worden voorgesteld, blijft ‘bewijsgestuurde marketing’ een illusie.
Key Opinion Leaders bepalen de agenda
De digitale marketing sector wordt grotendeels gedomineerd door een klein aantal grote autoriteiten die hun markt willen uitbreiden, in plaats van je te helpen zoeken naar manieren om meer resultaat te halen uit je campagnes.
Hiërarchische machtsstructuren en loyaliteit binnen de organisaties, produceren marketeers die simpelweg zeggen wat hen wordt opgedragen. Consultants, publicisten en marketingevenementen, vormen de instrumenten van de industrie. Intussen leidt het eigendom van data en kennis tot ‘publicatiebias’. Want als de uitkomst van een studie negatief is voor je commerciële belang, waarom zou je het dan publiceren?
Managers bij grote Big Tech bedrijven, worden in dienst genomen en gedwongen om hun winstgevendheid voor de organisatie te laten zien, niet omdat zij verstand hebben van data. In marketingtermen worden deze mensen KOL’s genoemd: “Key Opinion Leaders”.
KOL’s zijn bekende gezichten die worden geselecteerd op basis van hun invloed op andere marketeers en op het prestige dat ze brengen. Ze houden zich bezig met de branding van een product en met het bezoeken van evenementen. Maar waar is het bewijs voor de betrouwbaarheid van wat zij zeggen?