CTA wat webdesigners kunnen leren van de horeca

Ooit van de afkorting CTA gehoord? Dat staat voor Call-to-Action. De “roep tot actie”, of de factoren die mensen aanzetten tot het verrichten van de gewenste handeling. De “aanzet tot handelen”. De CTA is geen knop, het is een beleving. Bij bars en restaurants vind je de CTA op de gevel. Wat kunnen Webdesigners leren van het CTA gebruik van de horeca?

CTA – Van gevel tot website

De “aanzet tot handelen”. De beleving die bezoekers aanzet tot het verrichten van de gewenste handeling. Voor bars en restaurants is de gewenste handeling die de mensen op straat moeten uitvoeren: naar binnen lopen en een bestelling plaatsen. De belangrijkste factor in de CTA beleving is de gevel met de hoofdingang.

Design moet aanzetten tot actie
Een onverlichte ingang met een dichte grijze deur en lounge types op de stoep: daar gaan mensen niet naar binnen. De gevel aan de voorkant moet bij mensen op straat direct duidelijk maken wat ze moeten doen en aanzetten tot actie. Maar bij een website komen bezoekers niet alleen via de voorkant naar binnen.

Homepage niet de belangrijkste pagina
Websitebezoekers komen via de voorkant, de achterkant, de zijkanten en het dak. De homepage is dus niet de belangrijkste pagina. Als je een website maakt, dan moeten relevante bezoekers direct op de pagina’s worden geholpen waar ze op landen. Alle websitepagina’s moeten er aantrekkelijk uitzien en concreet waarde bieden.

Webdesign moet een focus hebben

Kijk je naar de gevel van een bar of restaurant, dan is deze nooit leeg. Je ziet posters, product branding, aanbiedingen en open ramen, met zicht op de bar en de belangrijkste eettafels. Wat valt het meest op? De naam, de ingang en het menu. Ze zijn stijlvol en opvallend verlicht. Vanaf de weg tot aan de deur, ligt de focus op wat je binnen moet doen.

Design moet focus faciliteren
Als meerdere elementen hard schreeuwen om aandacht, dan valt geen enkele element meer op. Je moet zorgen dat er een focus ontstaat in het webdesign. De focus moet liggen op wat mensen moeten doen. Het webdesign van een websitepagina moet de focus faciliteren. Als jij met je ogen knippert, dan moeten ze direct naar de gewenste handeling worden getrokken. Het leggen van de focus begint al in het zoekresultaat.

Laat websitebezoekers zich prettig voelen

Probeer de aanzet tot handelen laagdrempelig te houden. Vraag de bezoeker niet meer te doen dan wat er op dat moment strikt noodzakelijk is. De bezoeker moet de transformatie van prospect naar klant als iets positiefs ervaren, waar vooral de websitebezoeker beter van wordt.