3 Tips voor een beter resultaat

De beleving bij websitebezoekers heeft impact op het succes van je website. Uiteindelijk moeten voor jou relevante bezoekers daadwerkelijk de handeling verrichten die jij van ze verwacht. Deze 3 tips helpen jou aan een beter resultaat.

1. Herkenbare klik-elementen

Alles wat klikbaar is, moet er klikbaar uitzien. En alles wat er klikbaar uitziet, moet klikbaar zijn. Ook op touchscreen apparaten, waar je geen cursor gebruikt. Een grote groep Nederlanders heeft moeite met het herkennen van klikbare website elementen.

Maak het gebruikers zo makkelijk mogelijk. Kun je op een foto drukken? Dan moet je zorgen dat dit staat aangegeven. Zelfs wanneer iemand niet met een cursor over de foto gaat. Bijvoorbeeld door een herkenbaar klik-icoon te tonen. Hyperlinks zijn blauw, dat maakt ze voor iedereen herkenbaar.

Heb je een hyperlink al gebruikt? Dan heeft hij een herkenbare paarse kleur. Dat maakt het zoeken naar informatie makkelijker. Je ziet snel op welke pagina’s de informatie die je zoekt niet staat.

2. Help tekst scannen

Gebruik elementen die helpen bij het scannen van de tekst. De meeste mensen scannen snel door websiteteksten. Je kunt gebruik maken van verschillende elementen om dit scannen makkelijk te maken. Denk aan onder andere:

  • titels en koppen
  • grote fonts (vanaf 16px)
  • dik gedrukte woorden
  • tekst markeringen
  • borders (lijnen)
  • afbeeldingen
  • introducties en samenvattingen
  • bullet points, lijsten en submenu’s

Korte omschrijvingen onder afbeeldingen en foto’s worden eerder gelezen dan de website copy (hoofdtekst). Grijp die kans en maak daar hand gebruik van om de lezer sneller aan te spreken.

3. Navigatie is usability

Praat je over website navigatie, dan heb je het over usability. Gebruik voor interne en externe links alleen links die de bezoekers van die specifieke pagina daadwerkelijk zullen gaan gebruiken. Pas op met externe links. Wat je niet wilt, is dat een bezoeker jouw website verlaat en er niet meer terug komt.

Tips voor de top-level navigatie:
a. Een logo in het midden van de pagina, boven de navigatiebalk, maakt dat bezoekers de navigatie knoppen minder gebruiken.
b. Ook animatie effecten in de navigatie knoppen zorgen dat bezoekers minder snel de navigatie knoppen gaan gebruiken.
c. Zet maximaal 6 navigatie items in de top-level navigatiebalk om tot gebruik aan te zetten.
d. Dropdown menu’s vermijd je het liefst. Niet iedereen kan ze goed bedienen.

De manier waarop je een website laat inrichten, heeft direct invloed op het resultaat dat jij haalt.